Wie ben ik?

Ik ben Ton van den Born. Mijn cv, dat 3de werd in een verkiezing van het cv van de maand juli 2015, staat hier.

Journalist ben ik geworden, of beter redacteur, schrijvende pers. Maar daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Ik ben geboren met Kerst 1959, in Waspik, Noord-Brabant. Iets met schrijven trok me - ik was ook al vroeg een lezer - maar uiteindelijk leek me na het vwo Universiteit Wageningen (toen nog Landbouwhogeschool) een veelzijdige en interessante studie. Ik studeerde er in 1986 af. Hoofdvak cultuurtechniek en bijvakken sociologie, wijsbegeerte en politieke geografie (dat laatste aan de UvA). Een hoogtepunt in de studie was stage in Spanje (over erosiebestrijding). Dat leidde tot een opleiding tolk-vertaler Spaans. In 19931994 volgde ik een opleiding Journalistiek voor Academici aan de School voor Journalistiek in Utrecht. En ik heb cursussen fotografie gedaan (in Amsterdam), filosofie (in Zeist en Leusden) en Italiaans (op verschillende plaatsen in Italië). Brede belangstelling, veel met taal, schrijft en fotografeert graag: dat zou een mooie en ultrakorte samenvatting kunnen zijn. Een soort Twitter-cv.

Mijn loopbaan begon bij IPC Groene Ruimte (Arnhem). Via een paar maanden Stoas (Wageningen) kwam ik in 1991 bij Aequor terecht, een fijne werkgever. Ik heb er bijvoorbeeld een personeelsblad opgezet (en volgeschreven). Vanaf augustus 1994, met een journalistieke opleiding voltooid, werd ik gedetacheerd bij het vakblad groen onderwijs. Aanvankelijk was dat als redacteur en later als plaatsvervangend hoofdredacteur. Ik interviewde er politici, onderzoekers, directeuren en ook veel leerlingen van vmbo, mbo en hbo. Erg leuk! En ik maakte natuurlijk foto's. In de jaren 90 schreef ik ook stukjes voor de Wageningse Veluwepost, ik schreef voor het vriendenbulletin van Introdans (vaak interviews met dansers en choreografen) en af en toe een uitstapje naar een onderwijsblad of een 'groentijdschrift'. In het magazine Kies Kleur in Groen schreef ik artikelen die meer journalistiek onderzoek vroegen: over sociale veiligheid of roze netwerken.

Nu schrijf ik af en toe voor De Gelderlander, Resource, Profiel, Genoeg, Dans Magazine. En zoek ik meer klanten (voor freelance opdrachten). Of banen. Oké, één baan is voldoende: een plek waar ik kan schrijven. Check mijn cv. Ik schrijf over groen, over onderwijs, over groen onderwijs, over genderdiversiteit, transgender, over boeken, dansen, muziek en nog veel meer. Check ook mijn blog (vastgeroeste meningen). Zie je mogelijkheden voor redactionele inzet, dan kom ik graag in contact.

Een paar favorieten:

 

Tweets by @tonvandenborn